tisdag 20 september 2011

Bra kajaker för storvuxna personer...

...är det ont om. Jag menar alltså inte bara kajaker som storvuxna kan sitta bra i utan att det även handlar om riktiga havskajaker som är bra att paddla.
Eftersom vi kör många kurser så kommer det ibland deltagare som är två meter och väger 120 kg. Vi måste kunna erbjuda dessa en kajak som de får plats i och är tillräckligt stabil. Fördäcket får inte vara för lågt vilket exkluderar de flesta kajaker Johan Wirsén har ritat förutom Oceansprit HV.
De kajaker som vi har att välja bland är:
Tahe Marine Oceanspirit HV - passar de flesta större och tyngre personer, stabil och bra
Tahe Marine Reval - passar långa personer men inte hur kraftiga som helst med tanke på sittbrunnsöppningen, genoms sin V-form dessutom initialrank vilket kanske inte stör långa men definitivt lång och tunga personer.
Tahe Marine Reval Midi Glasfiber - långa och tunga personer går bra ner i denna endast 520 cm långa kajak med relativt högt däck men den kan genom sina runda slag upplevas mindre slutstabil vid sjögång
Tahe Marine Reval Mide PE - har inte testat men denna kajak bör kunna ta relativt stora personer och var kul för dessa att paddla.
Tiderace Seakayaks Xplore X - en fantastisk kajak för långa och/eller tunga personer, favorit på våra kurser, vi har haft deltagare som endast kunnat paddla denna kajak, p g a sin storlek och/eller sin dåliga balans. Dessutom en riktigt bra långfärdskajak.
Tiderace Seakayaks Xcape X - Kompis till Xplore X, smalare, kortare men de flesta passar även i denna långfärdskajak som är lite enklare i konstruktionen än Xplore och till ett mycket lägre pris.
Jeppe på den första bilden föll direkt för Xcape X, lagom stor, stabil och behaglig att paddla. Jeppe är kanske 193 cm och 100 tung.
Lasse på andra bilden är kanske 198 cm och 110 kg. Han gillar Xplore X skarpt, sitter bra och tycker om egenskaperna.

4 kommentarer:

Ola Halléus sa...

Och så har vi då oss småttingar på 183 och 75 kg som kör Xplore-X för att kunna få med all god semestermat och extratjocka liggunderlag. Samt en god Zinfandel eller två till finturen i Misterhult ;-)

Peter sa...

Hej Ola, kul att höra från dig!

Visst, det glömde jag skriva, Xplore X passar utmärkt att paddlas även av mindre personer vilket jag själv erfarit många gånger, en härlig kajak.

Den har dessutom gått som expeditionskajak men norrmännen (och en norrkvinna)som paddlade runt Sydgeorgien, nära Antarktis.

http://www.southgeorgia2010.blogspot.com/

Ha det bra Ola, vi hörs och ses!

Anonym sa...

Tack för super inlägget de ger en bra fingervisning. Är själv 210 cm och 110 kg. Ett alt är väl oxå vkv .

Letar med ljus och lyckta för att pröva en Explorer x dock bor jag i Luleå och Sthlm är så grymt ocentralt :)

/Rudolf

Anders Johnsson sa...

Hej!
Letar också efter en rymlig kajak. Har en kund som är stor 130 kilo, ca 2 meter lång. Tahe Fit 158 för liten Tahe 420 för trång.... Prijon är de stora?