måndag 7 februari 2011

Tiderace Xtreme ett första omdöme

Jag körde upp arton kajaker till Stockholm natten till söndagen. Blixthalka i S Götaland sa de på radion i bilen. Vid Jönköping och Nyköping var det så halt att det spann loss när man gasade. Ville inte sätta det släpet i diket så jag tog det försiktigt.

Bl a hade jag med mig Tiderace Xtreme - Created för big performance in big conditions.

Överlämnade kajaker till Nynäs Kajak längs vägen, Pelle, som är en riktig entusiast kunde inte hålla sig utan körde direkt hem och satt Xtremen i vattnet, han blev först i Norden! Xtreme är tänkt att paddla när det blåser och nu var det stilla men jag fick ett mail på kvällen med hans spontana omdöme:

Sittkomfort: sitter som en kung, otroligt bra kontakt utan att bli klaustrofobisk, man får precis det stöd för kropp och ben man behöver, det låga akterdäcket gör det möjligt att lägga sig helt rak på akterdäck (har inte provat någon kajak där detta är möjligt förutom just Xtremen)...

Paddlingsegenskaper: Hyfsat lättdriven, otrolig initialstabilitet men även sekundärstailitet, man tänker inte på att man sitter i en kajak! Svarar alldeles utmärkt på kantning, svänger på en femöring. Vart mycket positivt överraskad av att kajaken var så neutral vad gäller lov/fallgirighet, gick alldeles utmärt att paddla i rak sidvind ca 8 m/s utan skedda (det fixar jag inte med Xploren). Var inga stora vågor men i lite strandnära dyningar var kajaken mycket följsam och lätt att hantera.

Utseende: Antingen tycker man den är skitsnygg eller så är kajaken skitful, finns inga mellanlägen, sticker helt klart ut från allt annat som går att paddla!

Med vänlig hälsning

Pelle Hammarström

Foton: Kenneth Kollberg