fredag 11 november 2011

Lucinda Williams - Blessed

Jag ligger efter. Ett av mina största intressen är musik men jag har i år inte haft tid att ha koll på vad som kommer ut, inte läst tidningar, inte gått på konserter och inte ens haft högtalare till laptopen så jag kunna lyssna vettigt. Nu har jag skaffat högtalarna och har börjat botanisera.
Hur jag kunnat missa Lucinda Williams släpp av Blessed i mars är en gåta. Lucinda är en av mina absoluta favoriter, en av USA´s bästa låtskrivare och grym artist. Vad som bla skiljer Lucinda från andra artister är att bandet har ett ovanligt osminkat sound, vanligtvis spelar de in live direkt i studion vilket märks. Ljudet är mustigt och naket och Lucinda ger stort utrymme för bandmedlemmarna att spreta loss. Stor kontrast mot all överproducerad musik vi överöses med dagligdags.
Lucinda kan inte längre placeras inom genren country, nu handlar det om blues och rock. Hon har nu balanserat sin släpiga sydstatsindränkta röst så det inte blir påfrestande. Jag bedömer att detta är det bästa hon släppt på flera år vilket inte säger lite. Har haft för lite tid för att gå på djupet men helheten ger ett gediget intryck. Öppna Spotify, kör på hög volym och njut. Nu väntar vi på en Europaturné, sist var det grymt!