måndag 7 november 2011

Kajaker för mindre personer.....

Det är lättare att finna kajaker för mindre personer än för större paddlare. Till mindre personer räknar jag kortare och/eller lättare personer. Man ska få plats och kajakens volym ska räcka till paddlarens vikt. Svårt att generalisera men om man är 175 cm och smal så kan man passa in här likväl som om man är 162 cm och fylligare byggd. De flesta kvinnor kvalar in i denna gruppen.
Man måste har bra kontakt med kajaken med låren så att man kan manövrera den, kanta, rolla etc. Om man sitter tight får man bra svar på paddeltagets drivkraft och på olika form av manövertag. Man kan också lättare parera vid större sjögång.
Att en kajak är smalare med mindre volym behöver inte nödvändigtvis betyda att den är rankare, bottenformen avgör det i första hand. Dessutom har en kortare och lättare person lägre tyngdpunkt och därmed bättre balans. Är man kort vill man inte ha en bred kajak med högt däck, det blir svårt att få en bra paddelstil om man sitter djupt i kajaken.
OK, här kommer de kajaker jag själv skulle vilja äga om jag var en mindre person:

Zegul 530 - 530 x 52, en snabbpaddlad smidig kajak i svensk stil med fina egenskaper. Lite initialrank men slutstabil. Man sitter tight, lågt däck och välplacerade lårstöd. Många nöjda kvinnor finns bland kunderna. Lite Skimstil över bygget. Carbon/aramid som standardmaterial.

Tahe Marine Greenland Touring - 545 x 53. Märkligt, både mindre och, i alla fall normalbyggda män, sitter bra i denna mycket trevliga Grönlandsinspirerade kajak. Det låga fördäcket och de perfekt placerade lårstöden är hemligheten. En mycket fin kajak man njuter av att paddla. Man har nära till vattnet i denna kajak vilket ger fin paddelstil, den är stabil, lättdriven och kursstabil och svarar när du manövrerar med kroppen.

Tahe Marine Greenlander - 545 x 50. Originalet, kan fås med liten eller mindre liten sittbrunnsöppning. Får man plats och sitter bra så älskar man kajaken. Optimalt tight passning för full kontroll. Passar mycket bra för barn. Helkul att paddla. Den som kör långturer får anpassa sin utrustning för att inte svälta. Kan också vara en andrakajak som kan utveckla dig och din skicklighet.

Tiderace Seakayaks Xplore S - 533 x 51. En fullblodig långfärdskajak med kapacitet att även surfa och leka med. En ovanligt lyckad kajak på gränsen till perfekt, älskad av sina ägare. Mycket lättdriven och följsam. Kortare och lättare personer sitter inte alla bra i den men å andra sidan kan smärtare längre personer sitta som en smäck. Ca 80 kg kan man väga. Detta är top-of-the-line gällande uppträdande på vattnet.

Tiderace Xcite S - 503 x 51. Makalös sittkomfört för de flesta i målgruppen. Stabil, lättmanövrerad kajak som kan räcka för veckoturen om du inte föredrar att paddla forcerat snabbt. Nybörjaren njuter av kontrollen och utvecklingsmöjligheterna, den avancerade gör kajaken till en glädjemaskin i surf, lek och t ex rockhopping. Denna lilla pärla klarar den tuffaste sjö.

Tahe Marine Reval Mini - 490 x 54. Härlig kajak för den mindre, tros bredden. Prisvärd kajak för turer och lek. Klassisk engelsk stil, mycket banan men konstigt nog ändå lättdriven. Lätt kajak attt hantera, t ex för enkel lastning på biltaket. Fina egenskaper, v-formen gör den lite initialrank men slutstabililiteten är stor. Sjövärdig. Helcool form som jag gillar skarpt, vacker på vattnet som om den svävade ovanför vattenytan.