fredag 30 januari 2009

29/1 Ossler på Babel i Malmö

Efter en öl läng vägen och en falafel i favorithålet i väggen var det dags att besöka Babel för första gången. KB är en riktig rockklubb, kal, rå och svart. Jag hade väntat mig Babel som något liknande. Det är det inte, det handlar om en kyrklokal som byggts om. Stor fin scen, publiken kan stå i tre etage och längst upp en oval bar. Exklusivare än KB. Men aldrig samma grej när publiken inte står samlad. Osslers skivor har jag och gillar. Han är från Helsingborg och spelade några år i Wilmer X innan han gick in för sin egen smalspåriga depressionsrock som aldrig kommer att sälja volym. Han ser ut att vara in fin form, en stadigare variant av Paul Newman med stålgrå blick. Musiken är tung och gnisslande, mycket tyngre än på platta. För mig blir det för mycket och jag upplever varken själ eller hjärta, bara utstuderad smärta. Som en tonsatt "Pelle Erövraren". Den som ger liv är den coole gitarristen vid sidan om Ossler, hans spel är avigt och han ger galenskapen ett ansikte med sina spastiska rörelser.

Bäst blir det när bandet lämnar scenen och Ossler blir ensam i en låt, då kommer själen och känslan vilket publiken visar att den uppskattar. Bandet kommer in igen och lyhördheten stannar kvar på scenen, skönt när det är bäst till slut. Men det räcker inte som helhet, det var inte bra och inte underhållande.

29/1 Dagens coolaste kund

Dagens skönaste kund var killen vars namn jag inte vet men som kom in i rosa cowboyhatt och köpte ett par Fivefingers, satte på sig dessa och gick ut igen. Han är svensk men bor på Irland, helkul med människor som vågar!

27/1 En man, hans båt och en dröm

Jag har en mycket god vän som heter Kjell-Åke, han är egen företagare. Han har en dröm och han bygger en båt för att förverkliga denna. Han vill vara fri som fågeln, ha möjlighet att segla dit önskan och vinden bär. Planen är att en dag ska han och Monika lämna företag och hus och endast båten ska finns kvar som fast punkt.
Så långt allt klart, såna drömmar bär vi alla. Skillnaden är att Kjell förverkligar drömmen med sina egna händer. Han har på fritiden byggt denna motorseglare av stål som inom ett par månader är klar. Söndagar och kvällar i sju och ett halvt år har gått åt. Genom besök då och då har jag följt bygget och sett denna fantastiska båt ta form, från inget till farkost och bostad.
Det mest häpnadsväckande är att förtutom vissa specialjobb så har Kjell byggt båten helt själv. Fastän han inte så har sagt har jag fått för mig att det är så han vill ha det, han vill nog känna att detta är helt hans eget bygge. Var och en kan förstå vad det innebär att helt ensam lyfta bitar på plats för att svetsa ihop skrovet, montera maskin, teknisk utrustning, el, VVS och all inredning. När jag kommer dit så kliar jag mig i huvudet och kan inte förstå hur detta har gått till.
Jag har inte pejl på vikt och mått men det handlar om en båt som definitivt kan fungera som permanent bostad och som kan gå nästan överallt på klotet. Välbyggd in i minsta detalj och med all teknisk utrustning av senaste snitt.

Jag kan inte nog framhålla hur imponerad jag är, av Kjells beslutsamhet, målmedvetenhet, uthållighet, ork, hantverksskicklighet, tekniska kunnande och av båten själv. Det är bara att lyfta på hatten för denne hjälte, buga för prestationen, glädjas över att få se den sjösättas och kanske kan man få följa med på en bit seglats någonstans i världen.