torsdag 3 december 2009

Zegul 530 provpaddlad

Jag var ute en kort tur med Zegul 530 demoex en kväll, i sällskap med två andra paddlare. Vi paddlade från butiken, ut i havet via hamnbasängen och vidare till Västra Hamnen och tillbaka. Det var mörkt och lite råkallt och nästan platvatten. Kajaken är 530 x 52, en vacker båt.

Zegul är Tahe Marines prestigemärke och kvaliteten är super. 530 är tillverkad med nyaste tekniken, vacuum infusion vilken ger ett lätt, starkt och styvt skrov. Glasfibervarianten har ett innerlager av kolfiber/aramid. Man kan även få kajaken helt i kolfiber/aramid. Kajaken och allt som sitter monterat är av högsta kvalitet, detaljarbetet imponerar.

Precis som i Greenlander T är både fördäck och akterdäck lågt. Jag sitter bekvämare i 530 än i GT:n, inga lårstöd på demon men det är standard när de kommer ut på marknaden. Jag hade neoprenestövlar på mig och tårna fick jag vika framåt men det var inte obekvämt. Första intrycket var att detta är en liten lättpaddlad, naggande god historia och den känslan satt i hela tiden. Lite rankare än GT, skarpa slag ger fin slutstabilitet och utmärkt manövreringsförmåga. Den känns mycket lättdriven och accelererar snabbt om man så behöver. Det blev en mycket behaglig paddeltur.

För kvinnor och inte alltför storvuxna män är 530 verkligen ett bra val. Johan Wirsén har ritat både Zegul och Skimkajakerna (förutom Differ), en viss likhet kan skymtas. Skim verkar ligga lite lågt numera så för den som spanar på t ex Dex eller Differ så vill jag absolut råda att testa 530, det kan löna sig på många sätt.

Och för den som vill löpa hela linan ut rekar jag ässet, Tiderace Xplore S.

Verkligen kul att ha så fina kajaker i våra butiker.

Tahe Marine Greenland T provpaddlad

Jag har inte bloggat på ett tag därför att min kamera har strejkat och det är inte kul utan bilder. Nu visade det sig vara sand som gjorde att motorn för att ställa skärpan inte funkade som den skulle, vilket Alex (superalltiallo) upptäckte och åtgärdade. Men nu har jag provpaddlat vårt tillfälliga demoex av Greenlander T (som i Touring). Tahes och Wirséns variant av grönländare för turpaddling. Det blev någon timmes tur tillsammans med Fredrik en kväll när Malmö och himmelen flöt ihop i magiskt ljus. Det var plattvatten.

Sittbrunnen är mycket större än i vanliga Greenlandern och därigenom blir det lätt att komma i och ur. Kajaken har stor lucka och fikalucka bak. Den har samma längd som sin syster men är tre cm bredare. Den kan fås i läcker färsättning.

Sittställningen blir bra förutom att jag personligen har lite svårt för så låga däck som det här handlar om. Jag vill gärna ha lite mer böjda knän vilket jag inbillar mig ger en del fördelar. Detta är ju dock inte något som många andra verkar tycka och definitivt inte inuiterna som kan handskas med kajaker på bästa sätt. I ärlighetens namn måste jag säga att ju längre turen varade, ju mer van blev jag vid mina relativt raka ben. Några dagar senare paddlade en betydligt mycket mer storvuxen vän kajaken utan bekymmer och njöt i fulla drag. Jag njöt av att se den paddlas eftersom profilen på vattnet är häftig.

I alla fall kan man säga att denna kajak är något helt annat än sin syster, mycket stabilare och genom större volym mer lämpad att packa för längre tur. Stabiliteten ger full kontroll och manöverbarheten är otroligt fin. Om du kombinerar paddeldrag med höftrörelser blir effekterna häpnadsväckande. Den är lika lättdriven som många andra turkajaker på marknaden.

Så denna härliga kajak tror jag blir en av 2010 års succéer genom att den har det som många besökare i butiken har trott att den "vanliga" Greenlandern har, grönländaregenskaper och kapacitet för långturer.

Vill du ha en grönländare att paddla kortare turer med och leka, köp Greenlander. Vill du ha en grönländare att nästan leka lika bra med och dessutom turpaddla ordentligt med, köp Greenlander T.