söndag 9 mars 2008

8/3 Helsingör

Efter Sofia Karlssons konsert gick vi till Telegrafen och lyssnade på Chicagoblues live, det blev sent. Därför skönt med en Helsingörspaddling på morgonen dagen efter så att man kommer igång igen.
Vädret var bättre än på länge, sol och måttlig vind, utmärkta förhållanden. Björn lånade en Prijon Seayak från Helsingborgskanotisterna där vi är medlemmar, jag tog vår Tiderace Xcite demokajak. Ingen trafik att vänta ut men en ovanligt stark nordlig ström gjorde att överfarten tog längre tid än beräknat. På ett kort avsnitt, precis utanför småbåtshamnen i Helsingör bedömde vi strömmens hastighet till ca 6-8 km/h, där är det alltid värst eftersom Kronborgsudden tvingar ihop vattnet.

Vi närmar oss..

Vid bryggan mötte vi danska paddlare som erbjöd oss bastu i klubbhuset men vi avböjde artigt och bytte kläder och begav oss till Stengade.

På bryggan i Helsingör..

Vi handlade vin på Spanska Vinhuset och sen tog vi en ordentligt lång fika med god bagel på favoritcaféet mittemot. Därefter promenad till kajakerna och sen paddlade vi tillbaka med vinden i ryggen.

Björn, aktiv trebarnspappa som håller sig i form med fotboll, hockey, tennis, löpning, cykling och nu kajak. Till sinnet lugn Tibetvän med tankar om livet som gör samtalet intressant och fikapausen två latte lång.

Halvvägs tillbaka..

Xciten har jag inte paddlat i större omfattning tidigare men det gav mersmak, man sitter som en smäck, den är följsam och lättstyrd, det känns som att den borde kunna fungera bra i riktigt hårt väder. Den drar faktiskt till sig uppmärksamhet, man märker att folk stannar upp när de ser den, precis som Leif och jag gjorde när vi såg den första gången.

Jag tackar Björn och havet för en fin dag! :-)

7/3 Sofia Karlsson på The Tivoli

Jag hade höga förväntningar på detta framträdande och det gjorde att mitt sinne anade oråd men helt i onödan. Sofia med band gör en makalös spelning, från inledande nummer där Sofias och gästande Sofi Livebrants röster vävs samman som dansande dimslöjor över ängen, till de avslutande frikostiga extranummerna.
Ovanligt med en konsert där lugnet och tryggheten är tongivande, instrumenten akustiska, mellansnacket avslappnat, det gör inget om det är tyst i femton sekunder. Vi är i bandets vardagsrum, ett lyhört skickligt band som skapar magi, ingen behöver nämnas helheten övertygar. Sofia själv, ödmjuk och väl medveten om sitt värde. Minst på scenen och störst.
Min insomnade ursvenska folksjäl vaknade till liv över att höra dessa klassiska visor framföras på ett så fint sätt. Man har hört "Balladen om briggen Bluebird av Hull" så många gånger men så känslosamt framförd som här så hävs ens bröstkorg av stolther när Karl Stranne tar rodret och innan slutstrofen "Karl stod surrad och glömdes ombord" kommer så har man förgäves försökt svälja ner klumpen i halsen.
Vi gavs mycket, bl a Taube, Dan Andersson, Wiehe, Peps.... och mer av Sofia själv, Livebrant och en tonsatt dikt av en sömmerska, Frukostrasten.
Det är bara att tacka för en finstämd och innerlig kväll som även innehöll mycket humor och glädje vilket sammantaget blev till underhållning av finaste klass! Det kändes så bra inombords efteråt.