måndag 3 maj 2010

Två femmeters

Tahe Marines Wind 505 och Tiderace Seakayaks Xcite S Classic, två ungefär lika långa glasfiberkajaker, 505 resp 500 cm men det är två helt olika typer av båtar med olika priser, ca 15 resp 30 tusen.
Ungeför samma längd men 54 resp 51 cm breda...
Wind 505 är som alla Tahes kajaker av väldigt god kvalitet, både konstruktion och finish. Bästa utrustningen sitter på, grejer från Smart Track och Kajaksport. Tahe är värda en eloge för sin kvalitetssatsning utan att priset har stuckit iväg.

Kajaken är liten, naggande god med relativt rak köllinje och mjukt rundade slag. Resultet är en lagom stabil lättdriven accelerationssnabb kajak. Rekommenderas varmt som instegskajak för den inte alltför storvuxne turpaddlare som inte ska ge sig ut på alltför utmanande äventyr. Sittställningen ger god kontakt, 505 svarar fint på kantning och skeddan fungerar utmärkt. Man får mycket kajak för pengarna, det är bara att jämföra med andra märken på marknaden.

...Xcite betydligt lägre...

Vad får man för 15 tusen extra?

...markant skillnad i form...

Jo man får en Xcite S av utsökt kvalitet, ett mycket styvt skrov som tål hård behandling. En kajak i absoluta toppskiktet, designad av den duktige paddlaren Aled Williams som vet hur en kajak ska formges för att kunna paddlas med optimalt resultat. Det är en kajak för mindre personer som vill paddla max veckoturer och dessutom ha en kajak att kunna röja med i böljorna när lusten finns, en kajak som är stabil, lättmanövrerad, klarar surfing, rockhopping och tuffa vågförhållanden. Inbyggt finns en sittkomfort som är enastående och ett leende som infinner sig när man börjar paddla

...sittbrunnen på Xcite placerad längre fram.

Är prisskillnaden befogad? Aboslut, vi talar om kajaker med olika egenskaper, byggda för paddling under olika förhållanden och med olika kvalitet och styrka i skrovet. De attraherar normalt inte samma kunder.

När det gäller att välja kajak är användningsområde och kassa normalt två avgörande faktorer. Här handlar det om två kajaker som båda ger full valuta för pengarna.

2/5 Kvällstur

Visst blev det ett par paddelturer borta i Blekinge i helgen. Gårdagens kvällstur var något extra med underbart väder.

Ett ordentligt kliv framåt...

...i sin utveckling som paddlare, tog John från Landskrona när han sålde sin Necky Narpa på Blocket och graderade upp till en Tiderace Xcite. Grattis John, vi ses på turer framöver!