tisdag 12 maj 2009

I have seen the future of sea kayaking...

...I have met with Aled Williams. För tolv år sedan började jag min bana som havskajakpaddlare genom att gå en veckokurs utanför Nyköping. Där frågade en deltagare instruktörerna vilken kajak de gillade bäst själv. Svaret blev Romany, en kajak som då inte fanns att köpa i Sverige men kunde privatimporteras från England. Det där med Romany satt sig som tuggummi i skallen på mig men vad jag då inte hade en aning om var att kajaken var ritad av Aled Williams och att jag tolv år senare själv skulle få förmånen att sälja hans kajaker i Sverige. Nu kom Aled och Dave Felton från Tiderace Seakayaks till Sverige och Kajakdagarna för att träffa svenska kunder.

Aled i språk med en intresserad provpaddlare...

Förutom att vara kajakdesigner är Aled en mycket skicklig paddlare som har jobbat i många år som instruktör och då fått idéer om hur kajaker för olika ändamål ska formges. Hemtrakten i Wales är hans favoritplats, där finns utmaning i form av tidvatten och vågor. Han kan bl a ses tumla handlöst framåt i "This is the Sea 3".

Via NDK och delägande i Rockpool har han nu i Tiderace Seakayaks tagit ett kliv närmare målet, den perfekta kajaken.

Aled roade sig på vattnet i en paus på mässan

Det var stimulerande att tillbringa en helg tillsammans med Aled och Dave. Över en bit mat berättade Aled om sin kajakfilosofi och det blev ren magi. Han ser kajaken och paddlaren som en enhet som i samklang ska fylla ut en tom canvasduk till ett fulländat konstverk. En konstnär, en kajakskulptör som gillar dansen på vågorna. En hemlighet. hans egen favoritkajak är Xcite. Aled tycker om teknisk paddling på svårt vatten och med Xcite anser han man kan göra saker som ligger utanför hans nuvarande kompetens. Han vill så gärna utforska vad han och kajaken ytterligare kan göra tillsammans.

Aleds passion och drivkraft gör honom till en av de absolut intressantaste designerna nu och i framtiden....och Tideracebåtarna till några av de absolut intressantaste kajakerna. http://www.tideraceseakayaks.com/

http://www.kajakevent.se/tideraceinfo.pdf http://www.tideraceseakayaks.com/index.php/news/4-news/48-tiderace--america--youtube

9-10/5 Kajakdagarna

Kajakdagarna i Stockholm blev en trevlig tillställning. blandat men sammantaget bra väder gav arrangemanget rättvisa. Förra året stod jag där ensam med två nya Tideracekajaker, nu hade jag hjälp...
...bl a av Carina från Nynäs Kajak och min nye kompanjon Patrik från Söder Kajak...
...vi hade nu fler kajaker med oss, alla fem modellerna från Tiderace Seakayaks...
Mesta tiden på mässan var jag upptagen av att bära kajaker och prata med kunder så det blev inte mycket fotat men jag kunde inte låta bli att ta en serie av den mycket duktige paddlaren från Svima som testade Xcite och Xite S.

7/5 Nicke hämtar sin Xcite

Ibland väljer kunderna att designa sin Tideracekajak högst personligt. Nicke valde grå kajak och vita Quadrants på skrovet, det blev en stilig båt. Nicke hämtade ut den och vi hjälptes åt att bära den till vattnet så att han kunde paddla hem den.
Jag förmodar att det var lite pirrigt, en sån fin sak unnar man sig inte varje dag...

...första paddeltagen, undrar hur det känns...

...det ser ut att kännas bra, lycka till Nicke!