torsdag 7 juli 2011

Tiderace Xcape på vattnet

Petter kom och testade Tideracekajaker. Vi granskade och diskuterade fram och tillbaka kring olika modeller, sen blev det provpaddling. Vi har fått hem ett par kajaker i Xcapeserien som jag inte hunnit paddla.

Vi packade upp en Xcape Hardcore, sjösatte och vackertväderpaddlade. Xcape är en ny serie av kajaker förutom Xcape finns Xcape S och X som är mindre resp större. Det är långfärdskajaker som kompletterar Xploreserien. Skillnaden är att de i storlek saxar in mellan Xplorebåtarna, är något enklare konstruerade (materialval), lite mjukare linjer och och lite mer förlåtande att paddla. Jag har haft 120-kiloskillar som suttit på backdäck på X innan de glidit ner, utan att det har knakat i materialet så någon skillnad i kvalitet har jag ej märkt. Alltså sedvanlig hög Tideracekvalitet från Cobrafabriken i Thailand. Både Petter och jag blev mycket förtjusta när vi paddlade, på land såg kajaken kanske lite tråkigare ut än Xplore men på vattnet kom linjerna fram i riktig dager, en vacker kajak. Mer V-bottnad än Xplore men lite bredare. Utan att kunna jämföra direkt verkar den lättdriven med sin längd på 540 cm. Inga balansproblem vid kraftig kantning och gensvaret övertygar. Ett smilande välbehag infinner sig när man upplever kajakens mjuka gång och rörelser vid olika typ av manöver. Dagen efter kom det ett mail från Petter: "Ute på havet med lite vågor uppförde den sig exemplariskt. Trygg och skoj på samma gång. Ännu nöjdare!
  • Priset är 20 900 kr för en äkta Tiderace i glasfiber och om du köper en lagerkajak får du 2 090 kr att handla hos oss för. Priset för kajaken blir då 18 810 kr. Bara för att ni ska förstå, t ex en Prijon Marlin Prilite eller en Hurricane Tracer är dyrare. Jag jämför då priserna, kajakerna går inte alls att jämföra.

Dessa modeller finns:

  • Xcape S - för mindre personer, ofta kvinnor
  • Xcape - för normalbyggda män
  • Xcape X - för större personer.